søndag den 19. september 2010

Dan Turell - Biografi


Dan Turèll voksede op som den ældste af fem søskende i Vangede uden for København , som på det tidspunkt var omgivet af marker. I dag er Vangede nærmest en del af København. Forældrene var elektriker H. O. Turèll der var fra en fransk familie og hustruen Inge hvis familie var tysk. Forældrenes navne er Inge Turéll-Jensen og Helmuth Turéll-Jensen.
Dan Turèll har arbejdet som mælkemand, flyttemand, postbud, journalist, pusher, jord- og betonarbejder, disc-jockey, vinduespudser, korrekturlæser m.m. Hans første skribentvirksomhed var som jazzanmelder. I starten af 1970'erne underviste han sammen med Jannick Storm på Danmarks Biblioteksskole - i faget science fiction. Dan Turèll elskede byen, dens liv, dens larm og måske især de små historier, der gemte sig alle vegne, og denne kærlighed til storbyen skildres i mange af hans historier. Hans skildringer af Vesterbro var delvist romantiserede. Kærlighed til kvinder og sans for den erotiske side af livet er et stærkt element i hans digte og fortællinger.
I hans bøger er der meget ofte et skær af selvbiografi eller selviscenesættelse. Han udgav en del af sit materiale selv, specielt i starten af karrieren, og han var yderst produktiv. Han var meget image-bevidst: f.eks. anvendte han sort neglelak som en del af sit brand. Han var desuden en stor fan af både Anders And og vampyrer (han skrev fagbogen Alverdens vampyrer og var æresmedlem af Dansk Vampyr Selskab).
Det store gennembrud kom med Vangede Billeder i 1975. Efter dette gennembrud var han i alle de følgende år en efterspurgt entertainer, og han optrådte med egne værker, både med og uden musikledsagelse.
Dan Turèll døde af kræft og er begravet på Assistens Kirkegård i København.

http://da.wikipedia.org/wiki/Dan_Tur%C3%A8ll#Biografi

Ingen kommentarer:

Send en kommentar